Star Wars is niet zo ver weg als je zou denken. In 2018 wil de Europese ruimteorganisatie ESA vocht gaan oogsten op Mars. Inderdaad, net als op de planeet Tatooine  uit de Star Wars-saga.

Goede kans dat je dit weekend de oude Star Wars-trilogie gaat bekijken, ter voorbereiding op de première van The Force Awakens, volgende week. Let dan even op in A New Hope als de woestijnlandschappen van Tatooine met haar twee zonnen in beeld komen.

Zoals overal in vijandige omstandigheden heeft de mens ook op deze onherbergzame planeet een manier gevonden om te overleven. In Tatooine’s geval is dat vochtboerderijen. Specialistische apparaten halen op de thuisplaneet van Luke Skywalker waterdamp uit de lucht en vocht uit de bodem om ondergrondse kassen van water te voorzien.

Binnenkort is dit geen sciencefiction meer.

Want de Lulea Tekniska Universitet in het uiterste noorden van Zweden heeft een gadget ontwikkeld die vocht kan oogsten, schrijft New Scientist. Mooi ook dat we een eigen Tatooine voorhanden hebben, in het droge en uitgestorven Mars. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert in 2018 een nieuwe missie, ExoMars, en dan moet de Zweedse vinding meereizen. Het Russische ruimteagentschap Roskosmos levert ook materieel en kennis voor de onderneming.

5 millimeter per dag ‘oogsten’

Javier Martin-Torres en zijn team aan de LTU kwamen eerder dit jaar met de grootse mededeling – of eigenlijk: hypothese – dat er ’s nachts net onder het oppervlak van Mars water zit. Overdag verdampt dit weer.

Om de theorie te bewijzen hebben de onderzoekers de HABIT ontwikkeld. Dit instrumentje gaat in 2018 per dag 5 millimeter waterdamp vergaren en kan in totaal 25 millimeter vocht vasthouden. Niet veel, maar volgens Martin-Torres is het makkelijk ‘op te schalen’ om toekomstige bemande missies naar Mars bij te staan. “We zullen vloeibaar Mars-water produceren op Mars, dat gebruikt kan worden in kassen en voor astronauten.”

Naast het vochtonderzoek zal de HABIT ook kijken naar temperaturen, UV-straling en andere weersomstandigheden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl